Dashboard | +Follow
Shaflina
2014
Wednesday, 19 November 2014 • 22:22 • 0 comments


2014 such a tougher year

2014..........
Rasanya tahun ni memang tahun yang penuh dengan dugaan, cabaran dan ujian. And the most important, tahun ni lah tahun yg paling banyak pertemuan & perpisahan dalam hidup aku. Entah kenapa tiba-tiba rasa tahun ni aku jadi phobia dgn perkataan pindah. Seriously, phobia gila. Actually daripada tahun lepas lagi aku kena hadam dengan perkataan ni sana sini. Pindah kelas lah pindah sekolah lah. Awal tahun dah clash dgn bestarian. Masing-masing dah bawak haluan masing-masing. Dah masuk bidang masing-masing. Yang paling sedih boleh pulak eh aku tercampak dekat kelas science pure then kena ambik subjek account. Akaun tu kira okay lagi lah. Sebab memang cita-cita nak jadi businesswoman takpun accountant ksn. Tapi tak tahan sccience pure tu. Aku dah sememangnya tak minat sains plus dari dulu pun memang tak pro lah kalau bab sains ni. Since UPSR, science tak pernah dapat A tau. Macam mana entah boleh tercampak puylak masuk kelas science. Tapi dah nama pun tahun baru kan, nak taknak pun tetap lah pasang azam baru. Kuatkan jugak semangat ni. Dah lah tak sama kelas dengan Addah dgn Ewiyy. Yang ada dekat kelas tu cuma Yaya dgn Md.Nor je dari bestarian. Then tak lama lepastu Ayien pindah dekat Vokay Azizah. Sedih ko tahu? gang merayap masuk asrama. Baru nak merawat kesedihan, (ceh merawat kesedihan konon) Addah dengan Dewie pulak pindah. Yang ni paling aku tak boleh terima! Makan sama tidur sama gila sama semua sama-sama. Sampai hatinya tinggalkan aku? Tapi memang aku pendam habis lah kan. Percaya tak aku sikit pun tak kelar air mata masa Addah dengan Ewiyy nak pindah. Ewiyy je gembeng gugurlah air mata perpisahan :p Aku sebenarnya kalau boleh nak melalak je tau kuat-kuat. Tapi entah lah. Ego kot acah-acah jelah taknak nangis. Macam taktahu masuk je tahun 2014 kan ego aku dah makin tinggi melangit kan, tu pasal lah taknak nangis :p Lepastu siap cakap lagi dekat diaorg "korang nak pergi tu pergi je. Sekali pergi jangan patah balik tau! Teruskan je melangkah" Ceh double meaning sebenarnya. First memang lah nak bagi nasihat tapi sebalik tu kalau boleh taknak bagi diaorg pergi. Hahahahaha teruknya perangai aku. Haa dah lah tu, at the same time, Naz pun pindah satu sekolah dengan Addah& Ewiyy. How dare you haaaaa?!!!!!!! Dengan siapa lagi aku nak menggila? Kalau ada apa-apa dengan siapa lagi aku nak ngadu? Korg semua dah tinggalkan aku. Sedih tahu tak sedih? Nak share cerita dengan siapa? Actually Naz ajak aku pindah sekali. Tapi entah kenapa terasa macam 'dah tiba masa untuk aku berdiri atas kaki sendiri kot. takper lah biarkan diaorg pergi' Hadomak drama habis lah eh aku  ni. Lepas diaorg pindah, aku rapat dengan Yaya. Dah masatu satu kelas kan. Kalau tak aku dengan Yaya cuma rapat gitu-gitu je. Tak pernah pun cerita pape. Tapi lepas rapat dengan Yaya pun aku share sikit-sikit je. Yang lebih tu semua aku pendam je. Entah aku memang tak berapa nak suka share story ni sebenarnya. Kehkeh :p Setiap yang jadi tu kan ada hikmah kan? Ni segan nak share. Tapi nak share jugak. Hahahaha :p Adalah satu malam tu kan, masatu takde homework. Then, study lah sikit. Tapi serious masatu rasa bosan gila tak tau nak buat apa. Tengok phone pun macam takde motif. Lepastu bukak wechat lah kan. Ternampak pulak moment Shafiq. Sebab dah bosan sangat, aku tegur lah dia. Then borak punya borak, berapa minggu lepas tu, macam mana tah boleh ter-declair. Aduhhhhh apa ni eyna????? Ni dah kira mencemar duli tahu tak? Macam mana tah boleh tangkap chentan tah. Aku sendiri pun tak percaya kau tahu. Hahahaha dah dah malu nak cerita banyak2 pasal ni sebenarnya. Ni first love sebenarnya. Dari darjah 6 dulu. Tapi lepastu dah jadi stranger. Suka sangat buli aku kan haa. Stranger lah konon :p Then masa birthday Shafiq tu pulak g sambut ramai2 dengan kawan-kawan masa kecik-kecik dulu. Malam tu kira macam reunion lah. Dah lama tak jumpa then jumpa balik, gila sama-sama lepak sesama. Malam tu jugak wujud group #CrazyFamily the cermai gang. Kriuk kriuk kahkah kelakar pulak bila ingat balik. Then lepastu hidup berjalan macam biasa. Lepastu Malaysia digemparkan dengan kes kehilangan MH370. Sampai sekarang belum dijumpai. Lepas kes MH370 tu, family aku pun ditimpa masalah keluarga yang bertalu-talu. Bukan masalah lah. Lebih kepada dugaan kepada keluarga besar. Belah ibu lain, belah ayah lain. K yan g pasal family ni taknak cerita. Sebab taknak menangis. Lagipun pasal family kan, buatpe nak cerita. Tapi satu je yang paling..... taktahu lah memang sedih gila. Pemergian sepupu buat selamanya sebab sakit Tibi Meningitis. Ya Allah memang sedih gila tengok masa dia sakit. Keliling katil dekat hospital penuh dengan mesin besar-besar. Sampai pakai mesin jangka hayat. Memang tak sanggkup nak tengok. Kena tebuk belakang, tebuk kepala, tebuk leher semua ditebuk. Astaghfirullah halazim. Tak sanggup nak cerita. Al-Fatihah buat arwah kak Siti nor laila binti Rosli. Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yg beriman. Yang dah pergi biarlah pergi. Yang hidup kena teruskan kehidupan kan. Haa lupa! Sebelum tu Yaya ada acah nak pindah KL. Ni aku memang tak puas hati gila dengan minah ni. Kau dah tahu aku phonbia dengan perkataan tu kau lagi nak main- mainkan eh. Tak lawak lah woi!!!! Lepastu Jieya pulak cakap nak pindah Perak. Bapik cakap nak pindah Kelantan. Tu boleh terima lagi even berat hati. Tapi kalau boleh aku memang nak melalak je kuat-kuat dekat jieya ni. Lagi nak tinggalkan aku sorang-sorang kan. Lepastu Shafiq pulak cakap family dia nak pindah Muar tahun depan. What the life weh? Dimanakah keadilannnnnnn? Semua nak tinggalkan aku. Apa yan g tinggal dekat sini? Redha. Pasrah. hm :'( Nasib Jieya dgn Bapik tak jadi pindah. Shafiq tu aku tak tahu lah. Macam jadi macam tak. Tanya adik dia, kakak dia semua pun tak tahu. Tapi aku harap tak lah. Alah lagi setahun kot dah nak habis sekolah. hm realise that sometime we need to move to other place to see the world kan? Terima jelah dengan hati yang terbuka. Ceh ni ayat betul2 pasrah sangat ni.
As the conclusion, we can conclude that 2014 such a toughest year. Some give me lesson and others give me experience. 2014 bagi aku banyak pengajaran dan pengalaman paling pahit and also paaaalingggg manis. Semua berubah dalam masa setahun. 2014 mematangkan aku. Buat aku rasa lebih dewasa. Times change people, change envoirement, change condition. But true love will sat and never count on matter. It take no reason to leave and many reasons to stay. Alhamdulillah, syuqran ya rabb untuk kehidupan yang tak ternilai. Terima kasih jugak untuk semua  orang yang sentiasa ada di sisi sepanjang kehidupan aku. Terimakasih untuk setiap pengalaman yang berharga yang dilalui bersama keluarga, sahabat, dan orang-orang terssayang. Realise that life is filled with surprise. Some not so precious and others keep shocking but most of it were happy. i'm glad to born in this world. Leave the past in the past. Climb to the next mountain and enjoy the views.

xoxo, The Shining Star



Disclaimer

Eyna, 16, MY
bold italic underline strike
« Diaries
« Disclaimer
« Buddies
« Notes

Taggie Board



Back to past



Credits


Template : Aulia Septiya
Edited : Nur Adlina
Helped : Ayem, AskarrPink, Ziera
Header & Cursor : Ziera
Background : Qihah
Font : Google